Τελ. ενημέρωση:

   15-Jul-2010
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 27(3), Μάιος-Ιούνιος 2010, 522-528

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Η αποδοχή του εμβολιασμού έναντι του ιού HPV σε γυναίκες της ελληνικής επαρχίας

Ε. Γκεσούλη-Βολτυράκη,1 Ε. Τσετσέκου,2 Χ. Μαρνέρας,3 Κ. Κράπης,4 Α.Υφαντής,1 Μ. Νούλα1
1Τμήμα Νοσηλευτικής, ΤΕΙ Λαμίας, Λαμία
2Κέντρο Υγείας Αλιάρτου, Αλίαρτος
3Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, Ρίο, Πάτρα
4Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, Λάρισα

ΣΚΟΠΟΣ Η διερεύνηση της αποδοχής του εμβολιασμού έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) σε γυναίκες της ελληνικής επαρχίας.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Εκατό γυναίκες, ηλικίας 18-65 ετών, περιελήφθησαν στη μελέτη. Χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο κλειστού τύπου, που αφορούσε στον εμβολιασμό των ιδίων και των παιδιών τους έναντι του ιού HPV.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ To 73% των γυναικών ήταν δεκτικές στον προσωπικό εμβολιασμό έναντι του ιού HPV, ενώ το 62% θα δεχόταν να εμβολιαστεί το ανήλικο παιδί τους. Ο φόβος των ανεπιθύμητων ενεργειών, η ανεπαρκής πληροφόρηση, αλλά και η αμφιβολία ως προς την αιτιολογία αποτελούσαν τις κυριότερες αιτίες άρνησης. Το κόστος του εμβολίου θεωρείται σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας. Οι γυναίκες που κατοικούσαν σε αστικά κέντρα δήλωσαν περισσότερο δεκτικές σε σχέση με εκείνες της υπαίθρου όσον αφορά στον εμβολιασμό του γιου τους, με σκοπό τη μελλοντική προστασία σεξουαλικού συντρόφου, με στατιστικά σημαντική διαφορά. Οι περισσότερες γυναίκες δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν ο γυναικολόγος να εμβολιάσει τις ίδιες ή τα παιδιά τους.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ H πλειοψηφία των γυναικών είναι δεκτικές στον εμβολιασμό έναντι του ιού HPV. Υπάρχει ανάγκη για ενημερωτική εκστρατεία των γυναικών, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές, ενώ πρέπει να ληφθεί μέριμνα για περιορισμό του κόστους του εμβολίου.

Λέξεις ευρετηρίου: Γυναίκα, Εμβολιασμός, Ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων, Καρκίνος τραχήλου της μήτρας.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής