Τελ. ενημέρωση: |
||
14-Jun-2005
|
Αρχ Ελλ Ιατρ, 22(1), Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2005, 66-72 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Διαγνωστική προσέγγιση γυναικών με καρκίνο μαστού στην Ελλάδα Α. Κεραμόπουλλος,1,2 Α. Λούβρου,1,2 Κ. Αμπελά,2 Γ. Βουρλή,1 Δ. Μπαλτάς,1 |
ΣΚΟΠΟΣ Πρόσφατες οδηγίες από την American Cancer Society αναφέρουν ότι η μαστογραφία είναι η μόνη κατάλληλη μέθοδος ελέγχου ασυμπτωματικού πληθυσμού για τον καρκίνου μαστού. Είναι επίσης καθιερωμένο ότι η πρώιμη διάγνωση της νόσου συνεπάγεται καλύτερη πρόγνωση για τη γυναίκα.
ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Σε αυτή την αναδρομική μελέτη αναφέρονται μέθοδοι, με τις οποίες ανιχνεύθηκε ο καρκίνος του μαστού σε 1067 γυναίκες που χειρουργήθηκαν στο Π.Γ.Ν. «Αλεξάνδρα», Α΄ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήμα Ογκολογίας Μαστού, και στο Νοσοκομείο «ΙΑΣΩ», μεταξύ των ετών 1980-2003. Επιπλέον, συγκρίθηκαν τα χαρακτηριστικά του όγκου τους, το συνολικό και το ελεύθερο νόσου διάστημα επιβίωσής τους ανάλογα με τον τρόπο διάγνωσης.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Από την ανάλυση προέκυψε ότι η πλειοψηφία των γυναικών εντόπισαν τον όγκο μόνες τους (74%), ενώ στο 12,3% των περιπτώσεων η διάγνωση έγινε με μαστογραφία. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι στις περιπτώσεις όπου ο όγκος εντοπίστηκε με μαστογραφία, η νόσος ήταν σε πρώιμο στάδιο και οι γυναίκες επιβίωσαν χωρίς τη νόσο και συνολικά για μεγαλύτερο διάστημα.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Πρέπει να ενταθεί η σύσταση των ιατρών για ετήσιο μαστογραφικό έλεγχο.
Λέξεις ευρετηρίου: Διάγνωση, Καρκίνος μαστού, Μαστογραφία.